Herfst
Herfstkleuren in de tuin
De herfst is een beetje een vergeten seizoen. Weinig mensen kijken er met belangstelling naar uit. Maar komen doet hij in elk geval, met een afwisseling van wind- en regenvlagen en zachte zonnige dagen. Tuinbezitters zijn echter de koning te rijk als zij in hun tuin de beeldige herfstbladeren zien waarmee heel wat bomen en struiken zich nu tooien. Voor hen is de herfst net zoals de andere seizoenen trouwens een seizoen om van te houden.
Naar gelang van de weersomstandigheden begint de bladverkleuring in oktober als een jaarlijks terugkerend verschijnsel dat bomen en struiken bieden. Voor het rode, bronskleurige of gouden blad wordt afgestoten ter voorbereiding op de komende winter, biedt het een prachtig schouwspel. Bladeren zijn van nature groen wegens de aanwezigheid van bladgroenkorrels die onder invloed van het licht in de cellen gevormd worden.
Zodra de dagen korten, er minder licht is en de omgevingstemperatuur vooral 's nachts merkelijk daalt, wordt de bladactiviteit geremd en verdwijnt het bladgroen geleidelijk. Er zijn een hele reeks bladverliezende soorten bomen en heesters waarbij naast het bladgroen ook andere pigmenten in het blad aanwezig zijn, die zich door de overmaat aan groen niet manifesteren.
Naarmate het bladgroen verdwijnt en de aanwezige voedingsstoffen elders worden opgestapeld, komen die pigmenten tevoorschijn en juist dat proces zorgt ervoor dat het blad van menige boom en struik in schoonheid eindigt. Wie aandachtig rondom zich kijkt, ervaart dat sommige bomen en struiken echte najaarstoppers worden, terwijl bij andere het blad gewoon geel verkleurt voor het afvalt. In dat laatste geval gaat het voornamelijk om soorten die hier inheems zijn. Wie ten volle een kleurrijke herfst in zijn tuin wil beleven, moet weten welke soorten het mooiste blad geven en waar ze het best zullen gedijen.
De late herfst, van zowat half november tot half december, is voor bladverliezende bomen en struiken met naakte wortels de ideale planttijd. De grond is nog niet te koud zodat de wortels nog gelegenheid krijgen om wat door te groeien en zo de plant stevig te bevestigen.